top of page
Ελιά

Η αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία της ελιάς στην Κεφαλλονιά, έρχεται από το σπήλαιο της Δράκαινας στην περιοχή του Πόρου, η οποία χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5.600 – 4.800 π.Χ.)  

 

 

Σήμερα στην Κεφαλλονιά και γενικότερα στα Επτάνησα υπάρχουν μεγάλοι ελαιώνες, πολλοί εκ των οποίων είναι υπεραιωνόβιοι καθώς φυτεύτηκαν επί Ενετοκρατίας.

 

Στα Πουλάτα σώζονται ελαιόδεντρα με περίμετρο που υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις τα 10 μέτρα, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα του είδους στην περιοχή. 

Φυσικό περιβάλλον...

 

Τα Πουλάτα είναι ένα ευλογημένο από τη φύση χωριό, χτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Μάλιστα ολόκληρος σχεδόν ο οικισμός, όπως και ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του Όρους Αγία Δυνατή, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο  Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου περιοχών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 

Επιπλέον, η περιοχή της Αγίας Δυνατής σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θεωρείται Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) ως μέρος ενός επίσης Διεθνούς Δικτύου Περιοχών ζωτικών για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.

 

TΤέλος, το 2007 το σπήλαιο Αγγαλάκι εντάχθηκε από τη W.W.F. στο πρόγραμμα "Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας" έχοντας χαρακτηρισθεί ως ένας από τους 803 υγροτόπους της νησιωτικής Ελλάδας και ένας από τους 21 της Κεφαλλονιάς.

Κλίμα

Το κλίμα των Πουλάτων όπως και ολόκληρης σχεδόν της Κεφαλλονιάς είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια με το ετήσιο θερμομετρικό εύρος να μην ξεπερνά τους 16⁰C.

Ο αριθμός των αίθριων ημερών φτάνει τις 167 ετησίως, ενώ οι ημέρες με νέφωση είναι περίπου 55 ετησίως, στοιχεία που κατατάσσουν την Κεφαλονιά μεταξύ των περιοχών με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα.

 

Μεγάλη συχνότητα παρουσιάζουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ευθύνονται για τις σχετικά συχνές βροχοπτώσεις (περίπου 900 χιλιοστά ετησίως), ενώ ευθύνονται και για την μεγάλη υγρασία η οποία ξεπερνά το 70% από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο.

Χλωρίδα

Η περιοχή από άποψη τύπων οικοσυστήματος, περιλαμβάνει κυρίως αείφυλλα πλατύφυλλα (δηλαδή μακκία με αριά, πουρνάρια, φυλλίκια, ρείκια, κουμαριές) και χαμηλότερη φρυγανική βλάστηση - κυρίως ασφακώνες.

Σε μικρότερη έκταση συναντώνται κωνοφόρα δέντρα, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο ελαιώνες και αμπέλια. 

Πανίδα

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα και με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συναντώνται σημαντικοί πληθυσμοί αξιόλογων αρπακτικών πουλιών.

 

Συχνά συναντώνται όρνια, φιδαετοί, αετογερακίνες και πετρίτες, καθώς και πληθυσμοί στρουθιόμορφων πτηνών όπως κοράκια, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, συκοφάγοι κ.α.

 

Επίσης μπορεί να εντοπίσει κανείς θηράματα και θηλαστικά όπως λαγοί, σκαντζόχοιροι, ασπάλακες κ.α.

Πληροφορίες

bottom of page