top of page

Άγιος Παντελεήμων...

 

 

Η εκκλησία του χωριού μας είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα και χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953 με δαπάνες δωρητών και κατοίκων. Είναι μονόκλιτη βασιλική με κανονικές αναλογίες και τριγωνική κεραμοσκεπή. Έχει αρκετά μεγάλο προαύλιο χώρο και αποτελεί τυπικό παράδειγμα της μετασεισμικής ναοδομίας της Κεφαλλονιάς.

 

Σύμφωνα με μελέτη της συγγραφέως Ευρυδίκης Λειβαδά, στο ναό συναντά κανείς μια από τις μόλις τέσσερις μέχρι σήμερα γνωστές εικόνες του Αγίου Γερασίμου στις οποίες απεικονίζεται να προσεύχεται για τη θετική έκβαση της ναυμαχίας των Εχινάδων Νήσων στις 7 Οκτωβρίου του 1571, γνωστή και ως ναυμαχία της Ναυπάκτου. 

 

 

 

Ειδικότερα, πρόκειται για εικόνα του 1903 του Λακυθρινού αγιογράφου Διαλυσμά, με θέμα σκηνές από τον βίο του Αγίου Γερασίμου σε λεπτομέρεια της οποίας εμφανίζεται «Ο Άγιος προσευχόμενος κατά της επιδρομής των Αγαρηνών».

 

Εικόνες με το ίδιο θέμα, βρίσκει κανείς μόνο στην Ι.Μ. Κηπουραίων στο Ληξούρι, στον Άγιο Νικόλαο Φαρακλάτων και στον Ι.Ν. Θεοτόκου Λουτριώτισσας στη Σάμη. Η τελευταία μάλιστα είναι δωρεά παλαιάς οικογένειας των Πουλάτων και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

 

Ο Άγιος Παντελεήμονας, εορτάζει στις 27 Ιουλίου και στην πλατεία του χωριού ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ναού, πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά πανηγύρια της Κεφαλλονιάς που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή και ολόκληρο το νησί.

 

Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και εντός του κοινοτικού κοιμητηρίου, βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος κατασκευάστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Αρχικά ήταν ξύλινος, ενώ αργότερα επενδύθηκε με μεταλλικό περίβλημα. Διαθέτει παμπάλαιο, εξαιρετικής τεχνοτροπίας και ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο μεταφέρθηκε από τον ομώνυμο προσεισμικό ναό, καθώς και εντυπωσιακό καμπαναριό με εξωτερική σκαλωσιά που οδηγεί σε κωδωνοστάσιο με διάτρητα τοιχώματα.

bottom of page