top of page

Το Ελ Νίνιο έρχεται... Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε;


Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο χειμώνας που είναι προ των πυλών, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του το δριμή ψύχος, τις έντονες χιονοπτώσεις και τις σφοδρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.



Το www.poulatakefalonias.gr επιχειρεί σήμερα να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως μας απασχολούν, με δεδομένες και τις καταστροφές που υπέστη το νησί μας από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις.



Τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο;


Αμερικανοί επιστήμονες έχουν παρατηρήσει από το καλοκαίρι ανησυχητικά δείγματα στον Ειρηνικό Ωκεανό προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα δε, κάνουν λόγο για το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο το οποίο μπορεί να επηρεάσει το μισό πλανήτη προκαλώντας πλημμύρες ή έντονες ξηρασίες.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, το Ελ Νίνιο προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί σχεδόν δώδεκα μήνες. Φέτος, το φαινόμενο ξεκίνησε το Μάρτη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την προσεχή άνοιξη, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του.

Η ένταση της κακοκαιριάς που προβλέπεται, οφείλεται στο γεγονός ότι τον Ιουλίο η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού έφτασε τους 4,2 βαθμούς Κελσίου, έναντι τριων βαθμών στις προηγούμενες εμφανίσεις του Ελ Νίνιο. Σε αυτό συνέτεινε και η απουσία ισχυρών ανέμων οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την υπερθέρμανση των υδάτων.


Μια τόσο μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα μόνο τρεις φορές τα τελευταία 65 χρόνια. Η πιο πρόσφατη ήταν το 1997 - 1998 όπου είχε κάνει την εμφάνισή του ένα ιδιαίτερα έντονο Ελ Νίνιο, με καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στη Νότια Αμερική και τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και στον αντίποδα ακραία ξηρασία και πυρκαγιές σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.


Πόσο θα επηρεαστούν η Ελλάδα και η Κεφαλλονιά;

Η χώρα μας έχει ήδη επηρεαστεί από το Ελ Νίνιο, καθώς έχει πληγεί από ισχυρές καταιγίδες. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες η Αττική θρήνησε 4 νεκρούς από τις πλημμύρες στα δυτικά προάστια. Στο νησί μας δε, είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της 25ης Σεπτέμβρη, ενώ υδροστρόβιλοι κάνουν συχνά την εμφάνιση τους στις θάλασσες μας.


Όπως επισημαίνουν Έλληνες μετεωρολόγοι, το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να κορυφωθεί το Δεκέμβριο και αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα η Ελλάδα να γνωρίσει μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου ίσως τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων.


Χαρακτηριστικό της βαρυχειμωνιάς θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα (τουλάχιστον κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα όπως φαίνεται και στο γράφημα για τη Δυτική Ελλάδα που δημοσίευσε πρόσφατα το www.youweather.com) οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, κυρίως της βόρειας Ελλάδας και οι πολύ ισχυρές καταιγίδες στη νότια Ελλάδα και στα δυτικά, συμπεριλαμβανομένου του Ιονίου.

Πόσο προετοιμασμένα είναι τα Πουλάτα;



Η κακοκαιρία που έπληξε με σφοδρότητα πρόσφατα το χωριό μας, κατέδειξε ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. Αυτό της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα που διασχίζει τα Πουλάτα, η υπερχείλιση του οποίου προκάλεσε τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.


Αυτο συνέβει καθώς η διάμετρος του στομιού του παλαιού πέτρινου γεφυριού στη θέση Μιχαλιτσάτο είναι μικρή και δε μπορεί να απορροφήσει μεγάλο όγκο νερών. Πολλώ δε μάλλον όταν σκουπίδια, μπάζα και άλλα φερτά υλικά εμποδίζουν την ομαλή απορροή των υδάτων.


Τις ημέρες μετά τη θεομηνία, επισκέφτηκαν το χωριό μας η Βουλευτής, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και κομμάτων, έγινε αναλυτική καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, καταστήματα και υποδομές, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας εκτέλεσαν εργασίες καθαρισμού του ρέματος.


Έκτοτε ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Ειδικότερα:


  • Δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι πληγέντες ούτε υπάρχουν ενδείξεις για το αν και πότε αυτό θα συμβεί.

  • Δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο κοινοτικό και αγροτικό δίκτυο του χωριού με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

  • Δεν έχει υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της νέας γέφυρας που θα πληρεί όλους τους σύγχρονους κανόνες αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η Περιφέρεια.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Οκτώβρη αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού μας, είχαν σειρά επαφών στο Αργοστόλι προκειμένου να μεταφέρουν την αγωνία και τον προβληματισμό της τοπικής μας κοινωνίας για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα επέδωσαν και ανοιχτή επιστολή με παραλήπτες το σύνολο των θεσμικών παραγόντων της Κεφαλλονιάς (Βουλευτής, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος).


Επιπλέον, σε μια γονατισμένη από την οικονομική κρίση Κεφαλλονιά που μέσα σε διάστημα μικρότερο των δυο ετών κυρήχθηκε δυο φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η επίσημη πολιτεία μας έχει γυρίσει την πλάτη, καθώς:


  • Το ορεινό και με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας νησί μας έχει ενταχθεί στην 4η και χαμηλότερη γεωγραφική - κλιματική ζώνη με αποτέλεσμα να δικαιούνται, όσοι φυσικά πληρούν τα πολύ αυστηρά κριτήρια χορήγησης, επιδοτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης ύψους μόλις 600 λίτρων. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της γειτονικής Λευκάδας δικαιούνται επιδότηση για 960 λίτρα.

  • Στους Κεφαλλονίτες φορολογούμενους δεν δόθηκε παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στην καταβολή φόρων, εισφορών, τελών καθώς και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, όπως έγινε με τους κατοίκους άλλων περιοχών που επίσης επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από έντονα καιρικά φαινόμενα.


Πως μπορούμε να προστατευτούμε μόνοι μας;


Επειδή στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να δρούμε κατασταλτικά και όχι προληπτικά, θα πρέπει από μόνοι μας να λάβουμε μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας μας. Συγκεκριμένα:


  • Όπου εντοπίζουμε διαβρώσεις σε σπίτια ή μάντρες φροντίζουμε να κάνουμε άμεσα τις αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς στην επόμενη μεγάλη καταιγίδα οι ζημιές και συνεπώς το κόστος επισκευής τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

  • Προστατεύουμε, ελέγχουμε και αποκαθιστούμε ει δυνατόν οι ίδιοι τη βλάστηση δίπλα στο ρέμα, η οποία αποτελεί φυσικό ανάχωμα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

  • Δεν πετάμε σκουπίδια στο ρέμα, φροντίζουμε ώστε να είναι πάντα καθαρό, ιδιαίτερα δε ελέγχουμε το στόμιο του γεφυριού να είναι απαλλαγμένο από ότι δύναται να εμποδίσει τη φυσική ροή των υδάτων.

  • Προμηθεύομαστε σακιά με άμμο η ότι άλλο κρίνουμε ότι μπορούμε να βάλουμε στις εισόδους των σπιτιών και των καταστημάτων μας, ώστε σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων να εμποδίσουμε την είσοδο των υδάτων.

  • Ασφαλίζουμε τα αυτοκίνητα μας για φυσικές καταστροφές, ώστε σε περίπτωση ζημίας να αποζημιωθούμε από την ασφαλιστική μας εταιρεία.


Ως www.poulatakefalonias.gr ελπίζουμε ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν θα επαληθευτούν και ότι τελικά θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολιτεία και πολίτες θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ο καθένας να κάνει αυτό που προβλέπεται από το ρόλο του για την προστασία όλων μας.


Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page