Εντός του νέου εθνικού καταλόγου περιοχών Natura μεγάλο μέρος του χωριού μας!
Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Από τις συνολικά 183 νέες υποψήφιες προς ένταξη περιοχές, επιλέχθηκαν βάσει επιστημονικών κριτηρίων και μετά από διαβούλευση τελικά 95, οι οποίες καλύπτουν κατ’ αρχάς τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση του δικτύου. Μεταξύ αυτών και η θαλάσσια ζώνη από το Αργοστόλι έως και τον όρμο Μούντα. Οι 95 αυτές περιοχές προστίθενται στον κατάλογο των ήδη 202 Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των 241 Τόπων Κοινοτικής Σημασίας. Έτσι πλέον ο νέος χάρτης των περιοχών Natura για την προστασία της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Κεφαλλονιά διαμορφώνεται ως εξής
Καλόν Όρος
Εθνικός Δρυμός Αίνου
Εσωτερικό αρχιπέλαγος Ιονίου (νησιά Αρκούδι, Άτοκος και Βρομώνας)
Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Αργοστόλι ως Βλαχάτα και Όρμος Μούντα
Δυτικές ακτές Κεφαλλονιάς – Στενό Κεφαλλονιάς Ιθάκης
Αίνος – Αγία Δυνατή – Καλόν Όρος
Θαλάσσια ζώνη από Αργοστόλι έως Όρμο Μούντα
Όπως φαίνεται και στους δορυφορικούς χάρτες που σας παρουσιάζουμε, εντός των διοικητικών ορίων των Πουλάτων και ελάχιστα μόλις μέτρα από τον οικιστικό ιστό, ξεκινάει περιοχή Natura (με μπλε σκίαση) η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή βόρεια, νότια και δυτικά του χωριού μας, στα σύνορα δηλαδή με τον Καραβόμυλο, τα Χαλιωτάτα και τα Διλινάτα αντιστοίχως. Πρόκειται ουσιαστικά για τις νοτιοανατολικές απολήξεις της Αγίας Δυνατής και τους λόφους Αφάλι και Φρεμούδα όπου και βρίσκονται τα Πουλάτα.
Η περιοχή με την ονομασία “Αίνος - Αγία Δυνατή - Καλόν Όρος” και τον κωδικό GR2220006 έχει συνολική έκταση 207,15 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 133,3 χιλιόμετρα και όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο του Αίνου πλην του Εθνικού Δρυμού που αποτελεί ξεχωριστή περιοχή προστασίας και τα βουνά της Αγίας Δυνατής και βορειότερα του Καλού Όρους.
Στην περιοχή συν τοις άλλοις παρατηρείται σημαντικός πληθυσμός αρπακτικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένου του πολύ σπάνιου και απειλούμενου χρυσογέρακου, καθώς και του φιδαετού. Για αυτό άλλωστε θεωρείται από την Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.). Πηγή: www.poulatakefalonias.gr