top of page

Σεισμός 6,1R συγκλόνισε τη Λευκάδα. Ιδιαίτερα αισθητός και στο χωριό μας.


Δύο νεκροί, οχτώ τραυματίες, καταρρεύσεις σπιτιών και σοβαρές ζημιές σε υποδομές και οδικό δίκτυο στη νότια Λευκάδα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που συγκλόνισε το πρωί το γειτονικό μας νησί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κεφαλλονιά και σχεδόν τη μισή Ελλάδα.


Με την ελπίδα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό και ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί χωρίς άλλες συνέπειες, ας παρακολουθήσουμε όλο το χρονικό όπως το κατέγραφε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το www.poulatakefalonias.gr μέσα από τη σελίδα του http://facebook.com/poulatakefalonias




Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του ήταν 23 χλμ νοτιοδυτικά της Λευκάδας, στη θαλάσσια περιοχή του χωριού Αθάνι με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.


Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί μας και σε ολόκληρη σχεδόν τη δυτική Ελλάδα, ακόμη και στην Αθήνα και σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής Κώστα Παπαζάχο, εντάσσεται στα φαινόμενα που σχετίζονται με τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής.


Ο θλιβερός απολογισμός είναι 2 νεκρές γυναίκες 70 και 82 ετών στα χωριά Πόντι Βασιλικής και Αθάνι αντίστοιχα και 8 τραυματίες μεταξύ των οποίων 2 μικρά παιδιά που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Λευκάδας που διακομίσθηκαν. Επίσης, έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές στη νότια Λευκάδα, κυρίως στο Αθάνι, όπου υπάρχουν καταρρεύσεις παλαιών κυρίως σπιτιών και μιας εκκλησίας, ενώ κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Αρκετές ζημιές έχουν καταγραφεί και στη βόρεια Ιθάκη.


Σε ότι αφορά στο νησί μας, υπάρχουν ζημιές στην Έρισσο, κυρίως στα Αντιπάτα σε περίπου 10 σπίτια και στην εκκλησία του χωριού, στο δημοτικό σχολείο των Τουλιάτων, καθώς και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων.


Στα Πουλάτα και στην υπόλοιπη Κεφαλλονιά δεν υπάρχουν ζημιές.


Σύμφωνα με το συμπατριώτη μας καθηγητή σεισμολογίας και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμου Τσελέντη, ο σεισμός έγινε στο ρήγμα που έδωσε το 2014 τους σεισμούς στο Ληξούρι, ενώ αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν και τα 5,5 Ρίχτερ. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί με τον ισχυρότερο στις 10:33 το πρωί με ένταση 5,2 Ρίχτερ. Πάντως οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με το αν πρόκειται για το κύριο γεγονός και περιμένουν όπως πάντα να περάσει το κρίσιμο πρώτο διάστημα.


Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, θα πρέπει να αποφύγουμε να κοιμηθούμε στο σπίτι μας αν αυτό έχει υποστεί ζημιές και σε κάθε περίπτωση να απομακρύνουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά σημεία σε οικίες, καταστήματα και δημόσια κτήρια. Τέλος να σημειωθεί ότι με απόφαση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς, αύριο Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων και όλες οι πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας.


Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Είμαστε μαθημένοι εξάλλου από τις επισκέψεις του Εγκέλαδου. Θα περάσει και αυτή...


Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page