top of page

Το λιομάζωμα σιγά σιγά τελειώνει... Άντε και του χρόνου!


Το λιομάζωμα στο χωριό μας, φτάνει και φέτος σιγά σιγά στο τέλος και ο ευλογημένος καρπός της ελιάς θα πάρει το δρόμο του για το λιτρουβιό. Κουραστική διαδικασία, αλλά τα σύγχρονα μέσα προσφέρουν πια αρκετές λύσεις για ευκολότερη συγκομιδή. Παραδοσιακά δε, αποτελεί ευκαρία για όσους κατοικούν εκτός νησιού, να κάνουν ένα σύντομο έστω διάλειμμα από τα τετριμένα και να κοπιάσουν για το λάδι της χρονιάς τους...


Η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αποτελεί πανάρχαια συνήθεια που συνδέει το χθές με το σήμερα και φανερώνει το αέναο δέσιμο του ανθρώπου με τη γη, το μόχθο για την καλλιέργειά της και τελικά την ανταμοιβή για τα όσα μας προσφέρει.


Η αρχαιότερη μαρτυρία για την παρουσία της ελιάς στην Κεφαλλονιά, έρχεται από το σπήλαιο της Δράκαινας στον Πόρο και οποία χρονολογείται από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5.600 - 4.800 π.Χ.). Αλλά και στο χωριό μας, ιδιαίτερα δε στο προσεισμικό, σώζονται ελαιόδενδρα με περίμετρο που υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις τα 10 μέτρα, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα του είδους στην περιοχή μας.


Με την ελπίδα ότι σύντομα το Κεφαλλονίτικο λάδι θα αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, το www.poulatakefalonias.gr εύχεται σε όλους καλοφάγωτο ή/και καλοπούλητο και του χρόνου να' μαστε καλά!


Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page