Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών: Σοβαροί εχθροί απειλούν τα αμπέλια μας
Τον κίνδυνο σήψης στο ξύλο των αμπελιών εξαιτίας τριών νέων ασθενειών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, επισημαίνει με Δελτίο Τύπου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλλονιάς και Ιθάκης. Ταυτόχρονα, δίνει χρήσιμες συμβουλές στους ντόπιους αμπελουργούς για την αντιμετώπισή τους, τονίζοντας ότι το επιστημονικό της προσωπικό είναι στη διάθεση όλων όσοι επιθυμούν περαιτέρω οδηγίες και κατευθύνσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Δελτίο Τύπου Αργοστόλι 27.1.16
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, σε μάστιγα εξελίσσεται το σοβαρό πρόβλημα της σήψης που προκαλούν μύκητες στο ξύλο ντόπιων αμπελιών τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.
Συγκεκριμένα, οι ασθένειες του ξύλου και κυρίως ή Ίσκα, η Ευτυπίωση και η Φόμοψη, μειώνουν αργά, αλλά σταθερά, τις ετήσιες αποδόσεις της Ρομπόλας και του Τσαουσιού. Σε αντίθεση με την Φόμοψη όπου χημική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει στα πρώτα βλαστικά στάδια του αμπελιού, για την Ίσκα και την Ευτυπίωση δεν υπάρχουν φυτόπροστατευτικά σκευάσματα. Ως εκ τούτου συστήνονται τα κάτωθι καλλιεργητικά μέτρα που είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των ντόπιων αμπελουργών:
• Τα κλαδέματα να γίνονται με ξηρό καιρό και προς το τέλος του χειμώνα. Η έλλειψη υγρασίας και η δακρύρροια εμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων μυκήτων. • Να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαθιές τομές κλαδέματος διότι από εκεί βρίσκουν πύλη εισόδου τα παθογόνα της σήψης του ξύλου. Εφόσον όμως είναι απαραίτητες, πρέπει να επαλείφονται με απολυμαντική πάστα. • Τα αφαιρούμενα μέρη ξύλου να απομακρύνονται και να καίγονται. • Να γίνεται αφαίρεση των μεταχρωματισμένων κληματίδων Φόμοψης (λευκές και κούφιες, με σκασίματα στη βάση τους και πολλά μικρά μαύρα στίγματα). • Τα προσβεβλημένα πρέμνα από Ισκα και Ευτυπίωση που έχουν σημανθεί από την περσινή περίοδο να κλαδεύονται τελευταία. • Κατά το κλάδεμα τα εργαλεία να απολυμαίνονται τακτικά για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.
Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι, προσφέρει δωρεάν κατευθύνσεις στον Κεφαλλονίτη και Θιακό Αμπελουργό για την αντιμετώπιση των εν λόγω «εχθρών» των ντόπιων Αμπελώνων.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Τι είναι όμως ακριβώς αυτές οι ασθένειες; Το www.poulatakefalonias.gr σας παρουσιάζει συνοπτικά τα βασικά στοιχείων των τριών αυτών ασθενειών, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι είναι ακριβώς οι νέοι αυτοί εχθροί για τα αμπέλια μας.
Ίσκα ή Πολυπορίαση
Το επιστημονικό όνομα της Ίσκα, είναι Phellinus Igniarius και πρόκειται για μια διαδεδομένη ασθένεια του ξύλου που προσβάλλει κυρίως πρέμνα (αυτό δηλαδή που απομένει στη γη μετά το κόψιμο του αμπελιού, είτε το τμήμα του κορμού που μένει στο έδαφος είτε και ολόκληρο το υπόλοιπο μαζί με τις ρίζες) ηλικίας 10 ετών και άνω. Συνήθως αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή ή και την απότομη ξήρανση τους.
Τα πρώτα συμπτώματα της Ίσκα εμφανίζονται στα φύλλα συνήθως τον Αύγουστο με χλωρώσεις οι οποίες τελικά μετατρέπονται σε νεκρώσεις. Οι βραχίονες και οι κεφαλές που προσβάλλονται, παρουσιάζουν διογκώσεις, οι οφθαλμοί δεν αναπτύσσονται και μπορεί τελικά να ξεραθεί ολόκληρη η κεφαλή. Τα ασθενή πρέμνα ζουν συνήθως μερικά χρόνια, εμφανίζοντας καχεκτική βλάστηση και ξήρανση ορισμένων κληματίδων. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Ίσκα είναι ο κίτρινος μεταχρωματισμός στο εσωτερικό ξύλο το οποίο λόγω σήψης γίνεται μαλακό, πορώδες και τελικά τρίβεται.
Φόμοψη
Η φόμοψη ή Phomopsis Viticola προκαλείται από ένα μύκητα κυρίως στις αρχές της βλαστικής περιόδου με τα φύλλα της βάσης των νέων βλαστών να εμφανίζουν μικρές λευκοκίτρινες κηλίδες. Στη συνέχεια στα νεύρα, στους μίσχους και στα μεσογονάτια παρατηρούνται μαύρα στίγματα που με τον καιρό μεγαλώνουν και στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού μετατρέπονται σε καστανόμαυρες κηλίδες, ενώ στις ρόγες παρατηρούνται μεγαλύτερου μεγέθους κηλίδες. Τέλος, στις αρχές του φθινοπώρου οι προσβεβλημένοι βλαστοί δεν ωριμάζουν και σπάνε εύκολα και προς τα τέλη, στην επιφάνεια τους παρατηρούνται μαύρα στίγματα.
Ευτυπίωση
H ευτυπίωση προκαλείται από τον ασκομύκητα Eutypa Lata και τα πρώτα συμπτώματα παρατηρούνται την άνοιξη στους προσβεβλημένους βραχίονες με την ανάπτυξη πολλών αδύνατων βλαστών με μικρά μεσογονάτια, παραμορφωμένα μικρά φύλλα, περιφερειακή ξήρανση των φύλλων καθώς και ανισοραγία στα σταφύλια. H μόλυνση του αμπελιού γίνεται κυρίως στα τραύματα που προκαλούνται κατά το κλάδεμα και εξελίσσεται πολύ αργά με τα πρώτα συμπτώματα να γίνονται αντιληπτά μετά από 3 ή/και 4 χρόνια.
Οι φωτογραφίες είναι από τα site: www.infowine.gr, www.wineandgrapes.gr και www.ampelourgos.gr
Comments