top of page

Ημέρα της Γης: Στα Πουλάτα έχουμε λόγο να την γιορτάζουμε κάθε μέρα!


Ημέρα της Γης εχθές και στα Πουλάτα έχουμε πραγματικά κάθε λόγο να την γιορτάζουμε, καθώς το χωριό μας είναι ένας ευλογημένος από τη φύση τόπος, χτισμένος σε ένα καταπράσινο, παρθένο και πεντακάθαρο περιβάλλον που συνδυάζει αρμονικά σε ελάχιστη απόσταση βουνό, κάμπο και θάλασσα. Ταυτόχρονα, τα Πουλάτα όντας ένας οικισμός με συνεχή ανθρώπινη παρουσία από τη μέση παλαιολιθική εποχή, έχουν αποδείξει στο διάβα του χρόνου την αγάπη και το σεβασμό τους στη φύση και το περιβάλλον.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι ολόκληρα σχεδόν τα Πουλάτα έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου περιοχών με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.


Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή μας σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θεωρείται Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.) ως μέρος ενός επίσης Διεθνούς Δικτύου Περιοχών ζωτικών για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.

Τέλος, το 2007 το σπήλαιο Αγγαλάκι εντάχθηκε από τη W.W.F. στο πρόγραμμα "Προστασία των υγροτόπων των νησιών της Ελλάδας" έχοντας χαρακτηρισθεί ως ένας από τους 803 υγροτόπους της νησιωτικής Ελλάδας και ένας από τους 21 της Κεφαλλονιάς.


Τι ακριβώς είναι όμως η Ημέρα της Γης;

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για έναν καθαρό πλανήτη. Καθιερώθηκε το 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το 2009 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε την ημέρα αυτή ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου αποτελεί αναγνώριση ότι ο πλανήτης μας και τα οικοσυστήματά του παρέχουν στον άνθρωπο τόσο τη ζωή, όσο και τα μέσα διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει την ευθύνη που του αναλογεί όπως αυτή ορίστηκε στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992. Μια διακήρυξη για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών γενεών.


Η ημέρα της γης συντονίζεται παγκοσμίως από το "Δίκτυο Ημέρας της Γης" το οποίο για φέτος επικεντρώνει τις προσπάθείες του στη φύτευση νέων δέντρων σε όλο τον κόσμο. Στόχος του Δικτύου είναι μέχρι το 2020 είναι να έχουν φυτευτεί 7,8 δισεκατομμύρια δέντρα, ένα δηλαδή για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Για αυτό το λόγο και το σύνθημα για τη φετινή χρονιά είναι: "Ημέρα της Γης 2016 - 2016 δέντρα για την Γη".



Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page