top of page

Η ανασκόπηση της χρονιάς για το χωριό μας, μέσα από την πένα του poulatakefalonias.gr


Σε λίγες ώρες, μια ακόμη εξαιρετικά δύσκολη σε όλα τα επίπεδα χρονιά φτάνει στο τέλος της και το poulatakefalonias επιχειρεί, εν είδει ανασκόπησης, να σας παρουσιάσει τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν κατά τη διάρκειά της το χωριό μας, όπως τα αναδείξαμε μέσα από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα μας.


Χωρίς λοιπόν χρονολογική σειρά ή κατ' ανάγκη σπουδαιότητα, τα κύρια γεγονότα της χρονιάς για τα Πουλάτα, ήταν τα εξής:



1η Γιορτή Παλιού Χωριού


Συγκίνηση και ενθουσιασμός. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τα όσα ζήσαμε το βράδυ της 8ης Αυγούστου, όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο προσεισμικό χωριό των Πουλάτων, στην 1η Γιορτή Παλιού Χωριού.


Συγκίνηση, καθώς μέσα από συλλογική προσπάθεια δώσαμε ζωή μετά από 63 ολόκληρα χρόνια σε ένα χώρο που συνδέεται με τις ιστορικές μας μνήμες. Στο όμορφα φωτισμένο χώρο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και μόχθησαν οι γονείς και οι παππούδες μας και που τόσο βίαια κατέστρεψαν οι μεγάλοι σεισμοί. Και ενθουσιασμός, καθώς παρότι ήταν η πρώτη δειλή προσπάθεια, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι γιατί διασκέδασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους. Και ήταν όλοι εκεί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της νεολαίας. Μικροί και μεγάλοι. Το χθες, το σήμερα και το αύριο του χωριού μας. Αλλά και πολλοί επισκέπτες σε μια συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εκδήλωση, για αυτό και ελπίζουμε όλοι η “Γιορτή Παλιού Χωριού” να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα των Πουλάτων και γιατί όχι της ευρύτερης περιοχής.



Γιορτή Αγίου Παντελεήμονα


Με μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών, περισσότερων από κάθε άλλη χρονιά, από τα Πουλάτα και την ευρύτερη περιοχή της Σάμης, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.


Στον κατάμεστο, ολόφωτο και υπέροχα στολισμένο Ναό συνλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Πετεινάτος, ο οποίος μας μίλησε για τους συμβολισμούς του βίου και των θαυμάτων του Αγίου Παντελεήμονα, οι επίσης αρχιμανδρίτες Φώτιος Γαβριελάτος, Παΐσιος Παράσχης και Κυπριάνος Βουτσινάς, ο εφημέριος του χωριού μας Πατέρας Σπυρίδωνας Φλαμιάτος, ο συγχωριανός μας ιερέας Πατέρας Κωνσταντίνος Φλαμιάτος και οι ιερείς Νικόλαος Δασκαλάκης, Ξενοφών Ζαρκάδας και Διονύσιος Κουρούκλης. Εντυπωσιακή όπως πάντα η χορωδία που έψαλε τους εκκλησιαστικούς ύμνους σύμφωνα με την Κεφαλλονίτικη παράδοση, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε και περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους δρόμους του χωριού.


Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκαν σε όλους άρτος, κόλυβα αλλά και εικόνες του Αγίου Παντελεήμονα και ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα των πιστών στον προαύλιο χώρο του Ναού με βραστή γίδα, προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού, άφθονο ντόπιο κρασί και χειροποίητα γλυκά. Πρόκειτο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κατοίκων των Πουλάτων, οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα στη θρησκευτική πανηγύρι και να φιλέψουν τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του πολιούχου μας.


Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριου και με την προσήκουσα λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου μας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, ευδιάθετος, φιλικός και προσιτός σε όλους, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους των Πουλάτων στο καφενείο του χωριού όπου και βρέθηκε μαζί με τη συνοδεία του. Ταυτόχρονα όμως είχαμε και εμείς την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά, καθώς ήταν η πρώτη φορά από την ενθρόνισή του που επισκέφθηκε τα Πουλάτα. Στο τέλος μάλιστα δέχτηκε ευχαρίστως να φωτογραφηθεί μαζί μας.



5η βραδιά νεολαίας Πουλάτων


Η εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, οργανώθηκε στις 17 Αυγούστου το βράδυ για 5η συνεχή χρονιά για όλους τους νέους των Πουλάτων, αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι. Μάλιστα φέτος η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην πλατεία του χωριού μας, καθώς ο προαύλιος χώρος του Κοινοτικού Γραφείου κρίθηκε ακατάλληλος λόγω του γνωστού προβλήματος στατικότητας που αντιμετώπιζε η λιθοδομή.


Το γλέντι περιελάμβανε ψητά, ποτά και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους νέους των Πουλάτων να ανανεώνουν το ραντεβού για τον Αύγουστο του 2017 με ακόμη μεγαλύτερο κέφι και διάθεση για διασκέδαση…



Το Αγγαλάκι στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος


Στο επίκεντρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού σπηλαιολογικού και σπηλαιοκαταδυτικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε τον Ιούνιο το Αγγαλάκι. Το εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο του χωριού μας επισκέφθηκε ο διεθνούς φήμης Βρετανός δύτης Marcus Greatwood, ο οποίος ειδικεύεται στην ελεύθερη κατάδυση χωρίς φιάλες οξυγόνου και στις εξερευνήσεις υποβρύχιων σπηλαίων. Μετά από σχετική άδεια που εξασφάλισε από τον Δήμο Κεφαλονιάς, ο κ. Greatwood εξερεύνησε τα λιμναία σπήλαια της περιοχής μας και συγκεκριμένα τη λίμνη Μελισσάνη και το σπηλαιοβάραθρο της Ζερβάτης στο γειτονικό Καραβόμυλο και τέλος το Αγγαλάκι. Μάλιστα για το σπήλαιο του χωριού μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ευκολοπροσβάσιμο με κάθετη είσοδο και 2 υπέροχες υπόγειες λίμνες που προκαλεί δέος όταν το κοιτάς. Δεσμεύτηκε δε ότι θα επιστρέψει στο νησί μας, ώστε να εξερευνήσει τα σπήλαια ενδελεχέστερα.


Το σπήλαιο μας όπως επίσης τα βάραθρα Ζερβάτη, Σωτήρας και Γρούσπα επισκέφθηκαν και φωτογράφισαν και μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου. Μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος, τη μεταξύ τους εγγύτητα και την ομορφιά των σπηλαίων του νησιού μας και κυρίως της περιοχής της Σάμης. Χαρακτήρισαν δε την Κεφαλλονιά ως ιδανικό προορισμό για την διοργάνωση μιας Πανελλήνιας σπηλαιολογικής συνάντησης προς την κατεύθυνση της οποία προτίθενται να εργαστούν.


Οι παραπάνω επισκέψεις αποδεικνύουν έμπρακτα το διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς σπηλαιολογικής και σπηλαιοκαταδυτικής κοινότητας για το Αγγαλάκι. Ταυτόχρονα όμως μας δίνουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ναεπαναλάβουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη αξιοποίησης του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης, η οποία θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της Κεφαλλονιάς και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική για τα Πουλάτα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.


Εργασίες στο Κοινοτικό Γραφείο


Ολοκληρώθηκαν στις αρχές Οκτώβρη, εντός του χρονοδιαγράμματος που όριζε η σύμβαση μεταξύ Δήμου Κεφαλλονιάς και αναδόχου, οι εργασίες στο πρώην Κοινοτικό Γραφείο του χωριού μας.


Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε μέρος της λιθοδομής που λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφαλή διέλευση των διερχόμενων, ενώ έγιναν και εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος έναντι του Κοινοτικού Γραφείου που είχε υποστεί σοβαρή καθίζηση και που επίσης αποτελούσε εστία κινδύνου, ενώ δημιουργούσε ταυτόχρονα εμπόδια στην κυκλοφορία των οχημάτων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων τόσο στη λιθοδομή όσο και στο οδόστρωμα, αφαιρέθηκαν τα προστατευτικά πλέγματα καθώς επίσης οι πινακίδες και τα στηθαία ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία πεζών και οχημάτων.


Υπενθυμίζουμε ότι το έργο που κόστισε συνολικά 3.600€ και έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, είχε εγκριθεί με την 121/26-04-2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και είχε επικυρωθεί με την 8565/898/05-05-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.



Ένας παγκόσμιος opinion leader από τα Πουλάτα


Στις αρχές Φεβρουαρίου το ίδρυμα Thomson Reuters έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους 3.000 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2016, ή αλλιώς τους πιο επιδραστικούς ακαδημαϊκούς στον κόσμο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους ο συγχωριανός μας Καθηγητής Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας και επικεφαλής της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν, Γεράσιμος Φιλιππάτος.


Η λίστα συντάσσεται σε ετήσια βάση και εκτός από τον Γεράσιμο Φιλιππάτο, περιλαμβάνει άλλους 6 κορυφαίους Έλληνες ακαδημαϊκούς από το χώρο της Ιατρικής, της Πληροφορικής, της Γεωπονίας και της Μηχανολογίας - Μηχανικής. Βασικό κριτήριο επιλογής τους υπήρξε ο όγκος των επιστημονικών τους δημοσιεύσεων, αλλά και η συχνότητα χρήσης τους ως πηγή πληροφόρησης και έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατομμύρια, ενώ το πλήθος των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ετήσια βάση ξεπερνάει τα δυο εκατομμύρια.



Αναβάθμιση του δικτύου ΟΤΕ με οπτικές ίνες


Ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου εργασίες για την εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου οπτικών ινών και καμπίνας VDSL που θα συμβάλουν στη βελτίωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών, αλλά και στην απρόσκοπτη και με υψηλές ταχύτητες πρόσβαση μας στο διαδίκτυο. Οι εργασίες εκτελούνται από τη θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ "Rural South ΑΕΕΣ" μετά και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε 11 επαρχιακές οδούς της Κεφαλλονιάς, φρεάτια καλωδίων σε 32 οικισμούς και καμπίνες VDSL σε 12 τοπικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και στα Πουλάτα.

Οι εργασίες εντάσσονται στα πλαίσια του έργου «Περιφερειακός Κόμβος Διασύνδεσης Νησίδας / RΙΧ Αργοστολίου», που αναφέρεται στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε νησιωτικές "Λευκές" περιοχές, δηλαδή σε περιοχές που δεν έχουν καθόλου ή έχουν περιορισμένες ευρυζωνικές συνδέσεις. Επιπλέον στόχοι του έργου, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, εγκατάστασης και συντήρησης των δικτύων, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων ψηφιακών υποδομών για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.



Εκδήλωση του Κ.Κ.Ε. στο χωριό μας


Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου στην πλατεία "Κοσμάς Φλαμιάτος" του χωριού μας, η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Σάμης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Η εκδήλωση ξεκίνησε περίπου στις 7 το απόγευμα με κατάθεση στεφάνου στο λόφο Φρεμούδα στη θέση "Χωστή Σπηλιά" πάνω από τα προσεισμικά Πουλάτα, στη μνήμη των μαχητών του Δ.Σ.Ε. που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ακολούθησε ομιλία στην πλατεία με θέμα τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού την περίοδο 1946 - 1949 στην Κεφαλλονιά και ομιλητή τον καθηγητή μέσης εκπαίδευσης και συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. κ. Βασίλη Μόσχο τον οποίο και προλόγησε το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Μαντζουράτος.


Παράλληλα, στο χώρο της πλατείας, λειτούργησε για πρώτη φορά έκθεση με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό με στιγμές από τις μάχες, τις συνελεύσεις και την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση των μαχητών του Δ.Σ.Ε. Επίσης, στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό, αλλά και σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Συνέβησαν και αυτά:

  • Η ισχυρή έκρηξη δυναμίτη στη θέση Καρδαμύλα, που στα τέλη του Φλεβάρη αναστάτωσε το χωριό μας και τη γύρω περιοχή.

  • Η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Άγιος Παντελεήμων" στις 6 Μαρτίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των μελών και φίλων να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

  • Η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του χωριού μας, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ξεκινήσει μόλις αρθούν γραφειοκρατικά κωλύματα που έχουν προκύψει.

  • Οι θρησκευτικές εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον κοιμητηριακό Ναό και του Αγίου Σπυρίδωνα στην ομώνυμη ιστορική διατηρητέα εκκλησία

  • Οι εργασίες συντήρησης στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο του χωριού μας το Μάιο με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλλονιάς & Ιθάκης.

  • Η νέα υπερχείλιση του ρέματος του χωριού μας το Νοέμβριο, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει σοβαρές ζημίες.

  • Οι παραδοσιακές αγροτικές εργασίες όπως η κουρά των αιγοπροβάτων το καλοκαίρι, ο τρύγος το Σεπτέμβρη και το λιομάζωμα το Δεκέμβρη.


Το χωριό μας ως μια μικρή αλλά ζωντανή κοινότητα είχε κατά τη διάρκεια του 2016 τόσο ευχάριστες, όσο και δυσάρεστες στιγμές που προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε έγκαιρα και με αντικειμενικό τρόπο, όπως επίσης χαρούμενα αλλά και θλιβερά κοινωνικά γεγονότα που για λόγους σεβασμού της ιδιωτικότητας, έχουμε επιλέξει παγίως να μην προβάλουμε...


Αποχαιρετούμε λοιπόν για πάντα το χρόνο που φεύγει και όσα κουβαλούσε μαζί του και υποδεχόμαστε το 2017 με ελπίδα και αισιοδοξία για καλύτερες μέρες για το χωριό μας και τον καθένα ξεχωριστά.



Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page