top of page

Τα Πουλάτα μιας άλλης εποχής μέσα από το φωτογραφικό φακό!

Είναι γεγονός ότι μια παλαιά φωτογραφία μας παρασύρει σε μια νέα ανακάλυψη που αναπόφευκτα συνδέει το χθες με το σήμερα και μας φανερώνει πτυχές από το χαρακτήρα και την φυσιογνωμία όσων απεικονίζει.  Επιπλέον παίζει πραγματικά σπουδαίο ρόλο στην ιστορία ενός τόπου. Ξυπνά μνήμες, διεγείρει συναισθήματα και μας συνδέει με έναν μαγικό τρόπο με τις ιστορικές μας μνήμες. Ιδιαίτερα δε σε περιπτώσεις, όπως του χωριού μας, όπου τα στοιχεία της φύσης προσπάθησαν με βίαιο τρόπο να μας αποκόψουν από το παρελθόν μας. Το poulatakefalonias.gr με σεβασμό στην ιστορία και τις πηγές της δημοσιεύει σήμερα ορισμένες παλαιές φωτογραφίες που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο. Απώτερος στόχος μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων φωτογραφιών και η δημιουργία ενός αρχείου που θα συνδέσει το παρελθόν με το παρόν του χωριού μας και θα αποτελέσει τρόπον τινά παρακαταθήκη για το μέλλον. 



Φωτογραφία 1

Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία του 1900 τραβηγμένη από τα προσεισμικά Πουλάτα. Εμφανίζεται καθαρά το Κτήμα Βαλέττα στην εισοδο του χωριού και στα δεξιά η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.  Αλιεύσαμε τη φωτογραφία στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη σελίδα kefalonianproperty.com 


Φωτογραφία  2

Πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου 1962 και απεικονίζει τη μασκαράτα της 3ης Κυριακής της Αποκριάς στα Πουλάτα. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν να χορεύουν με ελληνικές παραδοσιακές στολές οι συγχωριανοί μας Παναγής Φλαμιάτος και Λευτέρης Ζαχαράτος.   Η φωτογραφία έχει δημοσιευθεί στη σελίδα “Ionian Center” από την κα. Σταυρούλα Φλωράτου τον Μάρτιο του 2016.


Φωτογραφία 3

Πρόκειται για μια σπάνια φωτογραφία του Μαρίνου Κοσμετάτου, πιθανότατα από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Απεικονίζει την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά από την οποία περπατάει συγχωριανή μας, αγνώστων στοιχείων, που μεταφέρει στο κεφάλι της μια πινιάτα.


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στη σελίδα "Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης" από τον κ. Δημήτρη Κοτροκόη.  



Φωτογραφίες 4 - 5 - 6


Πρόκειται για τρεις μετασεισμικές φωτογραφίες από θρησκευτικές εκδηλώσεις στο χωριό μας. Συγκεκριμένα, από την περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας και της Ιεράς Εικόνας του πολιούχου μας Αγίου Παντελεήμονα.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του κ. Μανώλη Βαλέττα και έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα "Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης" από τον κ. Τάσο Καβαλλιεράτο. 




Φωτογραφία 7

Πρόκειται για αναμνηστική φωτογραφία από το Δημοτικό σχολείο του χωριού μας. Στο πάνω μέρος της, αναγράφεται ως πιθανή ημερομηνία η δεκαετία του 1920. Ωστόσο, είναι σίγουρα μεταγενέστερη, πιθανόν της δεκαετίας του 1940, καθώς στο δεξί άκρο της είναι εμφανής η λέξη "Όχι" που παραπέμπει σαφώς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.  


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε τον περασμένο χειμώνα στη σελίδα "Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης."


Φωτογραφία 8


Γυναίκες από το χωριό μας λίγο μετά τους σεισμούς του 1953 πλένουν ρούχα στην εκβoλή του μικρού ποταμού στην παραλία του Καραβομύλου, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο "Sami Beach". 


Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε από τον κ. Τάσο Καβαλλιεράτο στη σελίδα "Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης" τον Φεβρουάριο του 2016.




Φωτογραφία 9

Πρόκειται για μια ιστορική φωτογραφία του Μαρίνου Γερουλάνου η οποία χρονολογείται στο 1900 και απεικονίζει μέλη και φίλους των οικογενειών Βαλέττα και Άννινου στην αυλόπορτα του αρχοντικού της πρώτης.


Η φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του κ. Μανώλη Βαλλέτα και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2009 στη σελίδα vlahatasamis.blogspot.com από τον κ. Τάκη Τόκκα.




Περιμένουμε και τις δικές σας παλαιές φωτογραφίες είτε με e-mail στο poulatakefalonias@gmail.com  είτε αποστέλλοντας μήνυμα στη σελίδα μας http://facebook.com/poulatakefalonias μαζί με ένα σύντομο σχόλιο αναφορικά με το έτος και το τι ή ποιους απεικονίζει.  



Πηγή: www.poulatakefalonias.gr

Προτεινόμενα
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page